Vælg kategori

Få vores nyhedsbrev gratis med masser af tilbud og invitationer til arrangementer.
Tilmeldte kan vinde 6 fl. vin

Rabatkode

Amarone - Danskere foretrækker Amarone

De kraftige Amarone vine fra Valpolicella er indbegrebet af moden italiensk vin, der passer til det danske køkken og temperament

AmaroneI det nordlige Italien, lige øst for Gardasøen og tæt på Verona, ligger vindistriktet Valpolicella, som er blevet berømt for sine rødvine - især de solmodne, fyldige Amarone rødvine. Området har i årtier været et af danskernes foretrukne feriemål, og det er måske medvirkende til, at Amarone er blevet en af vores mest elskede vine. Men en vigtigere årsag er nok, at de robuste Amarone rødvine passer godt til det lige så robuste danske køkken, vejr og temperament.

Se Amarone-vine

 

Amarone blev tildelt DOC status i 1990, og det indebærer blandt andet, at der skal være 40 - 70 procent Corvina Veronese, 20 – 40 procent Rondinella og 5 – 25 procent Molinara i rødvinen, for at den kan kaldes Amarone. Det vigtigste krav – det som gør en Amarone til det, den er – er imidlertid, at druerne skal tørres inden de presses. Traditionelt foregik det på store måtter af strå som blev lagt ud under solen. I dag er langt de fleste producenter gået over til automatiske tørrerum, som sikrer en mere ensartet tørring og mindre beskadigelse af druerne. Tørretiden er omkring 120 dage, hvorved op til 40 procent af druernes væske forsvinder.

 

Tørreprocessen, der kaldes passito, betyder, at sukkerindholdet bliver koncentreret, og da sukker i forbindelse med gæringen danner alkohol, får Amarone rødvin en ret høj alkoholprocent. Samtidig er smagen i druerne, som efter tørringen er skrumpet ind til rosiner, langt kraftigere, og man får derfor nogle utroligt fyldige og runde vine. Efter gæring skal en Amarone fadlagres mindst to år – som regel i slovenske eller franske egetræsfade. De bedste ligger dog ofte op til fem år på fad, før de bliver tappet på flasker.