Vælg kategori

Få vores nyhedsbrev gratis med masser af tilbud og invitationer til arrangementer.
Tilmeldte kan vinde 6 fl. vin

Rabatkode

M. Chapoutier - Frankrig

Michel Chapoutier er tro mod naturen og ”terroir-et”. Han er perfektionist og pioner. Har opnået et rekord antal priser og høje ratings.

Familien startede i en lille sidegade i Tain i 1808. Herfra kan man se op på højen, og holde øje med de 30 hektar, som vinhuset råder over.

Alle vine fra M. Chapoutier

Læs mere om M. Chapoutier herunder

2012 La Ciboise Rouge, Luberon, M. Chapoutier

Kaldes også for Rhônedalens Beaujolais. Bouquet’en fremstår med rød frugt som kirsebær og med en let krydret aroma af peber.

Pris: 75.00

Køb denne vin

Tain Hermitage

Tain Hermitage er en af de fineste vinadresser i verden. Følger man Rhônefloden 100 kilometer syd for Lyon, kommer man til en lille hyggelig by på venstre bred. Det er Tain, og Hermitage er navnet på den magtfulde høj, som rejser sig lige bag byen. Skråningerne er dækket med vinstokke. Man ser kun et enkelt lille hus, og det er et lille kapel, som vidner om en hjemvendt korsridder, som levede her – som eneboer ”ermit” – deraf navnet. 

Vi er nøjagtig på den 45. breddegrad, og det synes, at være et godt sted at lave vin. Ikke mindst her på Hermitagehøjen. I 1800-tallet var disse vine ligeså højt vurderet som de store klassiske Bordeaux’er og Bourgogner. Det er de også blevet igen, takket være vinbønder som Chapoutier.

Chapoutier familien

Familien startede i en lille sidegade i Tain i 1808. Herfra kan man se op på højen, og holde øje med de 30 hektar, som vinhuset råder over. Det er sådan ca. en tredjedel af hele Hermitage høsten. Alle druerne blev bragt til sidegaden i Tain, hvor intet blev ændret i seks generationer. Det lignede et arbejdende museum. Vinen gærede i store åbne trækar, og skallerne blev fodtrådt i mosten. Gamle kastanjefade blev brugt til lagring, og spindelvævene fik lov at vokse sig store. Når det gik godt, var resultatet fremragende, og det var historiske store vine. Men for tit gik det også mindre godt. Sådan var det bare hos Chapoutier og hos alle andre vinproducenter. Det havde den ældre generation af vindrikkere vænnet sig til. Men det ville den nye generation af vinnydere ikke finde sig i. Derfor bestemte Chapoutier sig til, at de måtte følge med tiden.

Den nye generation

Det skete med brask og bram i 1988, da Michel og Marc Chapoutier fik overdraget ansvaret for virksomheden. De gamle kastanjefade blev skiftet ud med barriques af fransk eg, og på markerne blev driften lagt om med fuld respekt for naturen og til noget, som kommer så tæt på det økologiske, at man ikke kan fornemme forskellen. De dikterede omgående reduktion i hektarudbyttet, der i forvejen var lille, fordi vinstokkenes alder var mellem 30 og 90 år. De gav ordre til, at der kun måtte benyttes organisk gødning og udelukkende druernes naturlige gærceller, og at rødvinene ikke måtte filtreres før tapningen.  

Brødrene var fra starten ivrige efter at fortælle os alle sammen om ændringerne. De fik masser af omtale alle relevante steder, og på få år var Chapoutier igen fremme på førersædet. En position som selvfølgelig kun kan holdes, fordi vinenes kvalitet er til det. Allerede i 1991 fik de den eftertragtede guldmedalje ved vinolympiaden i Bordeaux. 

Michel Chapoutier

I dag er det kun den ene af brødrene, nemlig Michel, der kører firmaet videre. Michel har hele tiden været den vinkyndige og den person, der har været den vigtige brik i renæssancen af de store Rhône vine og for succesen på verdensplan. I alt hvad han laver, vil han hele tiden gøre det lidt bedre. Det er et utroligt pres, at lægge på sig selv, men alt tyder på, at han kan klare det. Han vil først og fremmest lade naturen bestemme vinens karakter.

Vinene

Der hvor Chapoutier ejer jord, har han udvalgt de bedste markstykker og sælger vinen herfra som enkeltmarks vine. Det er vine i verdensklasse. ”Pavillon” fra Hermitage, ”Mordorée” Côte Rôtie, ”Varonniers” Crozes-Hermitage, ”Croix de Bois” Châteauneuf-du-Pape. For at nævne nogle eksempler. Chapoutier har også haft tid til at etablere sig i andre distrikter. Som fx Banyuls, Roussillon og Coteaux d’Aix i det sydfranske, og så langt væk som ”down under” i Australien.  

Chapoutier’s vine er meget koncentrerede og intense. De er behandlet, så de har et stort lagringspotentiale. Men som Michel Chapoutier udtrykker det, er det endelige facit et resultat af tolv måneders hårdt og målrettet arbejde i vinmarken. Det er her vinen fødes, og grundlaget skabes. Det er vine, som er lavet for at blive sat på bordet til mad, og det er vine som udtrykker gro-stedets autentiske identitet.

 

» Download mere information (PDF)

» Besøg producentens hjemmeside


Andre vinproducenter